Vakar Marijampolės kolegijos studentų atstovybės (MKSA) nariai nustebino aukštosios mokyklos bendruomenę sukviesdami į Aktų salę. Joje visų laukė staigmena – Pasaulio cepelinų dienos minėjimas.
Renginio metu studentai trumpai papasakojo cepelinų dienos ir pačio patiekalo atsiradimo istoriją. Nuo 2014 metų ši diena yra švenčiama kiekvieną pirmąjį vasario sekmadienį. Jos iniciatorius – JAV gyvenantis išeivis iš Lietuvos Jonas Vaičiūnas. Šią dieną visi raginami kartu su šeima gaminti ir skanauti cepelinus.
Lietuvoje cepelinai atsirado maždaug XIX ir XX amžių sandūroje, tikėtina, kad Žemaitijoje, kur jie atkeliavo iš vokiškosios Mažosios Lietuvos. Vėliau cepelinai tapo įprastu patiekalu ir kituose Lietuvos kraštuose. Cepelinai gali būti gaminami iš virtų arba žalių, tarkuotų bulvių ir mėsos, varškės arba grybų įdaro. Nors cepelinų kilmė kelia nemažai diskusijų, viso pasaulio lietuviams didžkukuliai asocijuojasi su nacionaline lietuvių virtuve.
Na, o po trumpos oficialios dalies, kurios metu netrūko ir vedančiųjų šmaikščių pasisakymų, o susirinkusiųjų tarpe juoko, visi vaišinosi dviejų rūšių (su mėsa ir su varške) cepelinais. Tuo tarpu Marijampolės kolegijos direktorė Alė Murauskienė, dėkodama organizatoriams už tokią malonią staigmeną, įpareigojo kolegijos administraciją atsilyginti studentams tokiu pačiu žestu, paminit kitą išsirinktą ateinančią išskirtinę dieną.
Tokia diena kolegijoje buvo minima pirmą kartą. Dėkojame iniciatyviems MKSA nariams bei Informacijos ir studijų šaltinių centro vadovei Laimai Vaičiūnienei, gaminus cepelinus nuo ankstaus ryto ir sušildžius kiekvieno ne tik kūną šiltu, gardžiu maistu, bet ir sielą – pasidalinus nelauktu gerumu.
Marijampolės kolegijos informacija